torstai 22. toukokuuta 2014

Kiinalainen? paistettu riisi

Eilen rupesin haaveilemaan paistetusta riisistä, semmoisesta, joka on mukavan irtonaista ja napsakkaa, ollen samalla mietoa mutta hyvän makuista. Päädyin siis selailemaan läpi itämaiset ruokakirjani, mutta halusin tehdä kiinalaista, enkä löytänyt sellaista ohjetta joten päädyin selailemaan vinkkejä netistä. Sen ainakin opin, että riisin on hyvä olla eilen keitettyä, joten varmistin tämän päivän herkuttelun keittämällä riisit jääkaappiin odottelemaan. Näin siitä ei tule niin tahmeaa ja se vähän kuivahtaa jääkaapissa ollessaan.

Keitin riisin riisinkeittimellä näin: laitoin riisejä 2½ mittaa ja vettä 3 mittaa eli vain vähän enemmän kuin riisejä. Lopputulos olikin toivottu, ei riisipuuroa vaan irtonaista, mutta tarttuvaa riisiä. En olisi malttanut laittaa sitä jääkaappiin..

En löytänyt mieleistäni ohjetta, kun en oikein tiennyt mitä halusin, joten päätin tehdä ruuan soveltaen löytyvistä tarpeista. Ohje on siis suuntaa antava, en mittaillut aineksia. Maistelemalla hyvä tulee.


Paistettu riisi

keitettyä riisiä syöjien mukaan (tässä noin 3½dl raakaa riisiä)
½ broilerin rintaleike
½-1dl katkarapuja
pieni pala valkokaalia
2 kevätsipulia
1 pieni salottisipuli tai ½pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
1 kananmuna
osterikastiketta
vaaleaa soijakastiketta
tummaa soijakastiketta
seesamiöljyä
maapähkinäöljyä
mustapippuria


Pilko kasvikset pieniksi ja tee kanasta pieniä suupaloja. Sekoita kananmuna kevyesti ja lisää siihen vähän vaaleaa soijakastiketta.

Kuumenna maapähkinäöljy wokissa ja paista kanaa hetki. Lisää melkein heti reilu loraus osterikastiketta ja vähän vaaleaa soijakastiketta. Tässä vaiheessa laita myös katkaravut pannulle. Paistele minuutin ajan ja lisää loput kasvikset, paitsi kevätsipuli. Paista taas n. minuutin ajan ja lisäile osterikastiketta ja vaaleaa soijaa maun mukaan. Käytin itse osterikastiketta aika reilusti. Lisää lopuksi kevätsipulit, 1tl seesamiöljyä maustamaan ja pari rouhaisua mustapippuria. Kaada seos lautaselle. Pyyhi pannu ja paista kananmuna kokkeliksi kokoajan sekoittaen. Siirrä odottamaan.
Kuivaa taas pannu ja lisää tilkka maapähkinäöljyä. Laita riisi pannulle ja sokoita niin, että se leviää myös reunoille. Anna paistua kovalla lämmöllä parin minuutin ajan ja sekoittele. Toista tätä useamman kerran, kunnes riisi on hyvin paistunutta. Lisää munakokkeli ja kana-katkarapuseos pannulle. Sekoita huolellisesti ja lisää tummaa soijakastiketta antamaan väriä ja tarkista maku. Siirrä tarjolle ja nautiskele!

En ole syönyt ikinä paistettua riisiä kiinalaisessa, joten en tiedä miltä tämän olisi pitänyt maistua. Oli kuitenkin hyvää ja aion tehdä toisenkin kerran.
Saa vinkata, jos joku meni täysin vastoin paistetun riisin "sääntöjä".. Heh heh

Osterikastike oli suuressa roolissa tässä tuuassa. Tykkään siitä(kin) tosi paljon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti