sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Eteläistä kanacurrya - Gaeng Kolae -

Tässä tulee aivan äärimmäisen herkullinen Thai-curry. Siinä maistuu mukavasti paahtunut chili ja maussa on mukana makeaa, suolaista, hapanta, tulista.. kaikkea mitä hyvältä currylta voi odottaa. Tätä söin ensimmäistä kertaa Koh Rokin saarella Thaimaassa sinne järjestetyn snorklausretken yhteydessä ja haaveilin voivani tehdä sitä joskus itse. Nyt kun huomasin Tyyikkäitä thaiherkkuja hetkessä- kirjasta ohjeen tähän, en voinut olla kokeilematta. Varsinkin kun eilisestä ruuasta jäi jääkaappiin vielä käyttämättömiä kanansiipiä, oli tässä oiva tilaisuus käyttää ne, kun ohjeessa on käytetty kokonainen kana osiin pilkottuna. Ohjeessa neuvotaan tekemään tähän ruokaan yksinkertainen currytahna, se todella kannattaa. Chili paahtui pannulla herkulliseksi ja antoi tälle myös houkuttelevan oranssin värin.


Currytahnaan

5 suurta kuivattua, siemenistä puhdistettua punaista chiliä, joita on liotettu lämpimässä vedessä 5 minuuttia
½ tl suolaa
1 tl karkeasti pilkottua sitruunaruohoa
½ tl korianterinsiemeniä
½ tl juustokuminaa
1 tl katkaraputahnaa

Valmista currytahna laittamalla kaikki ainekset mortteliin ja survo ne yhteen. Osa chileistä jää vähän isommiksi, se ei haittaa.


Katkaraputahna haisee tyrmäävälle, mutta tekee curryihin mukavaa makua. Sitä käytetään oikeastaan vain currytahnoihin. Ostin tämän thaimaasta.


4 rkl öljyä
2 suurta valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 kana (1,3- 1,8kg) nahkoineen ja luineen, karkeasti 10-12 osaan pilkottuna
4,5 dl kookoskermaa
5 dl kanalientä
4 rkl kalakastiketta
2 rkl (ruoko)sokeria
2 rkl limettimehua
koristeeksi pieniä punaisia chilejä viipaloituna

- Kuumenna öljy wokissa. Paista valkosipuli kullanruskeaksi. Lisää kana ja paista kullanruskeaksi. Nosta kana öljystä ja siirrä sivuun.
- Lisää pannulle äsken valmistamasi tahna. Hämmentele, kunnes tahna alkaa sekoittua öljyyn. Anna paahtua hetken ajan. Lisää puolet kookoskermasta ja hämmennä hyvin, lisää ruskistettu kana ja hämmennä perusteellisesti. Lisää loppu kookoskerma ja sekoita, lisää kanaliemi ja kalakastike ja sekoita, lisää sokeri ja limettimehu ja sekoita hyvin. Kuumenna neste kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.

Kaada kulhoon ja koristele chilillä. Nautiskele riisin kanssa. Kastike imeytyy mukavasti riisiin, ja sitä voisi syödä aivan loputtomiin..


Tämä kuva on Koh Rokin saarelta. Ensimmäisessä astiassa riisin jälkeen on tätä samaa currya. Näyttää aivan samalta.. ja maistuu

lauantai 24. toukokuuta 2014

Thaimaalainen vermisellikeitto - Gaeng Wun Sen -

Helteisen päivän päätteeksi maistui ehkä paras koskaan syömäni keitto! No, kyllä Thaimaan katukojuistakin löytyi vastaavia herkkukeittoja.. Tämä on taas nopea ja helppo valmistettava. Hukutin oman annokseni korianteriin, niinkuin tuossa aikaisemmin jo mainitsin haluavani tehdä. Tätä suosittelen ehdottomasti kaikille mietojen makujen ystäville.

Jauhelihamykyset olivat pirteä idea, valkosipuliöljy vastustamatonta keiton pinnalla.
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl öljyä

7 dl kasvislientä
50 g porsaanjauhelihaa pieniksi palleroiksi muovattuna
50 g liotettuja mustasieniä, karkeasti pilkottuna
50 g valkokaalia suikaleina
110 g riisivermiselliä karkeasti pilkottuna
2 kevätsipulia 2,5cm pätkinä
1 rkl kalakastiketta
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
½ tl sokeria
½ tl jauhettua valkopippuria
paaaaaljon korianteria koristeluun

Valmista valkosipuliöljyä paistamalla valkosipuli öljyssä kullanruskeaksi. Siirrä sivuun. Kuumenna liemi kiehuvaksi, lisää kaikki loput ainekset korianteria lukuunottamatta ja anna kiehua hetken ajan.

Annostele ja valuta päälle valkosipuliöljyä ja rapeita valkosipulinpaloja. Koristele runsaalla korianterilla.






Pikkusyötäviä

Tällä kertaa vuorossa olivat pikkusyötävät Thaimaasta ja Vietnamista: Thaimaalainen tonnikalasalaatti ja uppopaistetut kanansiivet. Vietnamia edustivat herkulliset kanatäytteiset kevätkääryleet. Tämä ei ollut mitään pikaruokaa, vaan aikaavievää näpertelyä, mutta kaiken vaivan arvoista! Todellista viikonloppuruokaa.

Tässä kokonaiskuva ruokalajeista, tietysti pihalla nautittuna. Helteen ansiosta pystyi jo kuvittelemaan olevansa kaukomaiden lämmössä.. Kastikkeina oli makea chilikastike ja mangokastike.

Tonnikalasalaatti - Yam Platuna -

6 suurta salaatinlehteä
1 tlk tonnikalaa öljyssä
1 rkl inkivääriä hienonnettuna
1 sitruunaruohon varsi ohuina viipaleina
6 pientä salottisipulia ohuina viipaleina
1 pieni punainen chili hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
½ rkl limetin mehua
1 tl sokeria
2 kevätsipulia karkeasti pilkottuna

Salaatti oli tosi mehukasta ja raikkaan makuista! Vähän erilainen ja mausteisempi vastine perussalaatille.
Asettele salaatinlehdet tarjoiluastiaan ja siirrä sivuun. Murenna tonnikala kulhoon. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita hyvin. Kumoa salaatinlehdillä vuoratulle lautaselle ja tarjoile.



Kanansiipiä sitruunaruohon kera 
- Gai Ta Krai -

3 sitruunaruohon vartta hienonnettuna
2 pientä punaista chiliä hienonnettuna
450 g kanansiipiä
3 rkl osterikastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria
öljyä uppopaistamiseen


Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa. Anna marinoitua 15 minuuttia. Kuumenna öljy ja uppopaista kanansiivet kullanruskeiksi. Tarjoa makean chilikastikkeen kanssa.

Pieni varoitus, kun uppopaistat näitä varaudu öljyn roiskumiseen. Öljy ei tykännyt marinadista..

Kanatäytteiset kevätkääryleet -Cha Gio Ga -

20kpl

50 g kirkkaita nuudeleita (liota 10 minuuttia ja leikkaa 2,5cm pituisiksi)
450 g kanaa suikaleina
2 rkl kuivattuja mustasieniä (liota lämpimässä vedessä 20min. ja hienonna)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 salottisipulia siputtuna
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
50 g hienoksi suikaloitua valkokaalia

2 vatkattua kananmunaa
20 riisipaperiarkkia
öljyä uppopaistamiseen


- Laita kaikki täytteen ainesosat kulhoon ja sekoita hyvin
- Voitele riisipaperiarkit kananmunalla ja anna niiden pehmentyä muutama minuutti. Lisää täytettä suorakaiteen muotoon arkin reunalle. Taita alareuna täytteen päälle, samoin sivut. Rullaa tiiviisti ja painele lopuksi sauma kiinni.
- Kuumenna öljy esim. wokissa. Paista kääryleet kullanruskeiksi. Nostele reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Käytin näihin pakasteesa olleita kevätkäärylekuoria ja voitelin vain viimeisen nurkan munalla.


Ja eikun kokkailemaan herkullista sormiruokaa.

perjantai 23. toukokuuta 2014

Jaavalaiset nuudelit - Bami Jawa -

Makumatka Indonesiaan. Tämä on oikeaa pikaruokaa, kuten paistetut nuudelit yleensä. Ainoa aikaavievä asia on ainesten pilkkominen, mutta tässä ruuassa ei ole paljon pilkottavaa. Tässä ei myöskään pelata maustekastikkeilla, vaan makua antavat sipulit ja sambal oelek chilitahna. Sen valmistaminen ei ole monimutkaista ja voit tehdä sitä sopivan kerta-annoksen, jos et tarvitse sitä muuten. Käytin tähän thai-kaupasta ostamiani litteitä munanuudeleita.


Valmistus 

Sambal oelek
20 pientä punaista chiliä pilkottuna
2tl merisuolaa

3rkl öljyä
1 ohueksi viipaloitu sipuli
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
340g kanaa suikaleina
115g sieniä viipaloituna (laitoin 10g kiinalaisia mustasieniä ja liotin ne)
1 pieni purjosipuli paloiteltuna (käytin kevätsipulia, kun ei ollut purjoa)
(3 sellerenvartta tikkuina)
2tl sambal oelekia (½ annoksesta tätä tulee noin 2tl)
340g munanuudeleita keitettynä
2rkl vaaleaa soijakastiketta
½ tl sokeria
2rkl sitruunamehua (laitoin vain yhden, en halunnut liikaa sitruunan makua)
2 pientä chiliä (jätin pois, koska tahnaan käytetyt chilit olivat tosi tulisia thai-chilejä)
koristeeksi korianteria


- Laita pilkotut chilit ja merisuola mortteliin ja survo tahnaksi. Jos teit koko annoksen, laita loput jääkaappiin ja peitä kannella. Säilyy noin kuukauden. 
- Kuumenna öljy wokissa ja kuullota sipuli. Lisää joukkoon valkosipuli ja kana ja paista vielä 2 minuuttia. Lisää sienet, purjo (ja selleri) ja sekoita vielä 3-4 minuuttia.
- Lisää joukkoon 2 tl sambal oelekia. Lisää sitten kypsät nuudelit, soijakastike, sokeri, sitruunamehu (ja hiennnettu chili) Paista niin, että nuudelit lämpenevät. Itse tykkään vähän rapeista nuudeleista ja paistoinkin tässä vaiheessa vielä pari minuuttia. 
Siirrä tarjolle ja koristele korianterilla.
















Chili pääsi vain koristamaan ruokaa, poltetta oli juuri sopivasti ilman. Tähän mennessä tulisimmat paistetut nuudelit, mitä olen tehnyt. Suosittelen.

torstai 22. toukokuuta 2014

Kiinalainen? paistettu riisi

Eilen rupesin haaveilemaan paistetusta riisistä, semmoisesta, joka on mukavan irtonaista ja napsakkaa, ollen samalla mietoa mutta hyvän makuista. Päädyin siis selailemaan läpi itämaiset ruokakirjani, mutta halusin tehdä kiinalaista, enkä löytänyt sellaista ohjetta joten päädyin selailemaan vinkkejä netistä. Sen ainakin opin, että riisin on hyvä olla eilen keitettyä, joten varmistin tämän päivän herkuttelun keittämällä riisit jääkaappiin odottelemaan. Näin siitä ei tule niin tahmeaa ja se vähän kuivahtaa jääkaapissa ollessaan.

Keitin riisin riisinkeittimellä näin: laitoin riisejä 2½ mittaa ja vettä 3 mittaa eli vain vähän enemmän kuin riisejä. Lopputulos olikin toivottu, ei riisipuuroa vaan irtonaista, mutta tarttuvaa riisiä. En olisi malttanut laittaa sitä jääkaappiin..

En löytänyt mieleistäni ohjetta, kun en oikein tiennyt mitä halusin, joten päätin tehdä ruuan soveltaen löytyvistä tarpeista. Ohje on siis suuntaa antava, en mittaillut aineksia. Maistelemalla hyvä tulee.


Paistettu riisi

keitettyä riisiä syöjien mukaan (tässä noin 3½dl raakaa riisiä)
½ broilerin rintaleike
½-1dl katkarapuja
pieni pala valkokaalia
2 kevätsipulia
1 pieni salottisipuli tai ½pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
1 kananmuna
osterikastiketta
vaaleaa soijakastiketta
tummaa soijakastiketta
seesamiöljyä
maapähkinäöljyä
mustapippuria


Pilko kasvikset pieniksi ja tee kanasta pieniä suupaloja. Sekoita kananmuna kevyesti ja lisää siihen vähän vaaleaa soijakastiketta.

Kuumenna maapähkinäöljy wokissa ja paista kanaa hetki. Lisää melkein heti reilu loraus osterikastiketta ja vähän vaaleaa soijakastiketta. Tässä vaiheessa laita myös katkaravut pannulle. Paistele minuutin ajan ja lisää loput kasvikset, paitsi kevätsipuli. Paista taas n. minuutin ajan ja lisäile osterikastiketta ja vaaleaa soijaa maun mukaan. Käytin itse osterikastiketta aika reilusti. Lisää lopuksi kevätsipulit, 1tl seesamiöljyä maustamaan ja pari rouhaisua mustapippuria. Kaada seos lautaselle. Pyyhi pannu ja paista kananmuna kokkeliksi kokoajan sekoittaen. Siirrä odottamaan.
Kuivaa taas pannu ja lisää tilkka maapähkinäöljyä. Laita riisi pannulle ja sokoita niin, että se leviää myös reunoille. Anna paistua kovalla lämmöllä parin minuutin ajan ja sekoittele. Toista tätä useamman kerran, kunnes riisi on hyvin paistunutta. Lisää munakokkeli ja kana-katkarapuseos pannulle. Sekoita huolellisesti ja lisää tummaa soijakastiketta antamaan väriä ja tarkista maku. Siirrä tarjolle ja nautiskele!

En ole syönyt ikinä paistettua riisiä kiinalaisessa, joten en tiedä miltä tämän olisi pitänyt maistua. Oli kuitenkin hyvää ja aion tehdä toisenkin kerran.
Saa vinkata, jos joku meni täysin vastoin paistetun riisin "sääntöjä".. Heh heh

Osterikastike oli suuressa roolissa tässä tuuassa. Tykkään siitä(kin) tosi paljon. 


maanantai 19. toukokuuta 2014

Lihanuudelit mustapapukastikkeessa - Hu Tieu Thit Bo Xao Ot Xanh -

Kiinalaisen nimen oikeellisuudesta en nyt voi sanoa, kun käytin naudan tilalla possua, mutta huippuherkullista ruokaa oli jälleen. Keittiön uusin tulokas, mustapapukastike on erittäin tervetullut löytö. Se teki lihasta todella herkullisen näköistä ja -makuista, eikä nuudelitkaan siitä pahaa tykänneet. Ulkona kaasugrillin sivupolttimen teho ei ole varsinkaan tuulisella säällä niin hyvä, että lihan saisi kerralla mureaksi ja kypsäksi, paistoin sen kolmessa erässä ja poistin joka välissä pannulta siihen valuneet nesteet. Näin possusta ei tullut sitkeää vaan mureaa ja maukasta.



Neljälle

4rkl kasviöljyä
340g naudanpaistia ohuina suikaleina (käytin siis naudan puutteessa possua)
2,5cm pala inkivääriä hienonnettuna
2 murskattua valkosipulinkynttä
½punainen ja ½vihreä paprika kuutioituna
5 kevätsipulia
280g riisivermisellinuudeleita (liota 5min. lämpimässä vedessä, huuhtele kylmässä vedessä ja valuta)
2rkl mustapapukastiketta
2rkl vaaleaa soijakastiketta
1tl sokeria


- Kuumenna 3rkl öljyä wokissa ja paista naudanlihaa noin 4-5 minuuttia. Lisää joukkoon inkivääri, valkosipuli, paprika ja kevätsipuli ja paista vielä pari minuuttia.
- Lisää nuudelit ja loppu öljy, mustapapukastike, soijakastike ja sokeri. Sekoita niin että kastikkeet sekoittuvat hyvin nuudeleihin. Annostele ja nauti.


Jääkahvia helteeseen

Thaimaassa ollesani sain nautiskella myös vastustamatonta jääkahvia. Tämä ohje on tosin kreikkalainen, jossa jäitä tulee hillitymmin, kuin thaimaassa. Maku on lähes sama. Mikä oliskikaan parempaa hikisen pyöräilyn jälkeen?..




Laitan tähän vielä ohjeen, vaikka
linkistäkinhän sen jo näkee

2 tl pikakahvijauhetta
3 tl sokeria (2tl on jo riittävän makeaa)
0.5 dl vettä
2 dl maitoa
jääkuutioita

Laita korkeaan astiaan pikakahvijauhe ja vesi.
Sekoita vaahdoksi esim. sauvasekoittimella.
Kaada vaahdotettu kahvi lasiin ja 
lisää sokeri ja maito (jätä tilaa jääkuutioille).
Lisää jääkuutiot ja siemaile pillillä. 
Jos maltat, anna jäiden sulahtaa hetki.