sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Kiinalainen chiliöljy


Kiinalaisessa ravintolassa minulla on aina tapana lisätä annokseni reunalle hyvää chiliöljyä, joka on ravintolasta riippuen todella tulista tai joskus aika makeaakin öljyä tai tahnaa. Se lisää ruokaan mehevyyttä ja sillä on helppo säädellä oman annoksen tulisuutta. Olen nyt tehnyt pari kertaa tätä öljyä kotona ja todennut ohjeeni hyväksi. Parasta tässä öljyssä on sen muunneltavuus. Siitä voi tehdä omaan makuun sopivan lisäämällä omia lempiainesosia tai tekemällä siitä pelkistetysti chili-öljyä eli pelkkää chiliä ja öljyä. Toimii näinkin.

Omaan versiooni olen lisännyt aavistuksen valkosipulia ja maapähkinöitä antamaan mukavaa lisäaromia. Suolalla ja sokerilla on tarkoitus vain vähän tasapainottaa makuja. Laitan alle määrät joita itse käytän ja joista voit lähteä soveltamaan itsellesi sopivaa yhdistelmää.

Käytän omaan öljyyni isoja kuivattuja chilejä, jotta öljystä ei tule liian tulista ja että siinä maistuu kuitenkin aromikkaasti chili. Näitä saa ostettua esim. punnitse&säästä kaupasta.

Tätä oljyä käytän myös joidenkin ruokien maustekastikkeen sekoitukseen, tästä saa helposti hyvää makua ja pientä tulisuutta joten kysessä on todella monipuolinen ja helppo lisä kiinalaiseen kokkaukseen.

Ei kun kokeilemaan!

1 annos chiliöljyä:

20 kpl isoja kuivattuja chilejä (noin ½dl rouhittuna)
1 pieni valkosipulin kynsi
1 rkl maapähkinöitä (voit käyttää myös suolapähkinöitä)
½ tl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl seesamiöljyä
3/4 dl ruokaöljyä

Rouhi kuivatut chilit monitoimikoneen silppurilla. Jos et voi käyttää sitä, liota puolitettuja chilejä noin 15 min kuumassa vedesää, kunnes ne pehmenevät. Purista kaikki ylimääräinen neste pois ja hienonna chilit leikkuulaudalla.

Laita chilit kuumuutta kestävään kuppiin. Lisää kuppiin murskattu valkosipuli, morttelissa melko hienoksi rouhittu maapähkinä, sokeri, suola ja seesamiöljy. Sekoita.

Kuumenna öljy katttilassa niin että se alkaa juuri ja juuri savuta. Kaada kuuma öljy chiliseoksen päälle ja sekoita. Varo, kuuma öljy voi kuohua ja räiskyä tässä vaiheessa.

Kun öljy on jäähtynyt, peitä se kannella ja säilytä aina kannen alla niin se säilyy kauan. Lisää tarvittaessa öljyä niin, että chilit peittyvät öljyyn.


Hyviä herkutteluhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti