sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Satay-kanaa - Sa-Te Kai -

Grillaus kuuluu kesään! Ja niin myös toinen toistaan herkullisemmat vartaat. Tänään oli vuorossa thaimaalainen klassikko, Satay-kanavartaat. Näilläkin sai herkutella thaimaassa sekä ravintolassa että katukeittiöissä. Lisukkeina oli nyt tarjolla maapähkinäkastiketta ja kurkkuhöystettä sekä riisiä.

Kun kanan grillaa kuumalla lämmöllä ja antaa niiden vähän mustua, on maku parhaillaan. Ja ylijäänyttä marinadia ei kannata heittää pois, vaan levittää vartaiden pintaan vielä grillauksen aikanakin. Tätä ruokaa varten tein myös thaimaalaisen curryjauheseoksen, jota voi käyttää kaupan jauheiden tilalla.


Curryjauhe - Phong Karii -


1 rkl mustapippuria
2 tl valkopippuria
1 rkl mausteneilikoita
3 rkl korianterinsiemeniä
3 rkl juustokuminaa
8 kardemummapalon siemenet
3 rkl kuivattua chilirouhetta
2 rkl jauhettua inkivääriä
3 rkl jauhettua kurkumaa

125 g valmista jauhetta

Kuivapaahda pippurit, mausteneilikat ja juustokumina pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Hienonna morttelissa jauheeksi ja lisää loput ainekset yksitellen ja jauha tasaiseksi. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.


Satayvartaat

1 kg kanan rintafileitä

Marinadi
3 salottisipulia reiluina paloina
5 valkosipulinkynttä reiluina paloina
4 korianterinjuurta hienonnettuna (laitoin 1 ruukun varret)
2,5 cm pätkä inkivääriä reiluina paloina
1 rkl paahdettua ja jauhettua korianteria
1 rkl paahdettua ja jauhettua juustokuminaa
1 rkl paahdettua ja jauhettua kurkumaa
1 tl thai-curryjauhetta - ohje yllä
2 rkl soijakastiketta
4 rkl öljyä
4 dl kookosmaitoa
2 rkl ruokosokeria
1½ tl suolaa

varrastikkuja

Tein tätä puolikkaan annoksen, tuli 16 varrasta

Leikkaa kanafileet ohuiksi suupaloiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita salottisipuli, valkosipuli, korianterinjuuret ja inkivääri tahnaksi monitoimikoneessa. Yhdistä tahna ja kanat. Lisää joukkoon kaikki loput marinadin ainekset ja anna marinoitua peitettynä yön yli.

Liota puiset varrastikut vedessä ennen grillausta. Pujottele marinoidut kanasuikaleet vartaisiin. Grillaa kuumalla lämmöllä joka puolelta noin 5-7 minuuttia. Lisää vartaille marinadia grillauksen aikana ja grillaa kunnes kana on hieman hiiltynyt.




Kurkkuhöyste - Ajat -

4 rkl riisietikkaa
125 g sokeria
1 1/4 dl vettä
1 pieni punainen chili hienonnettuna
1 tl kalakastiketta
80 g suolapähkinöitä paloiteltuna
1 kurkku pieninä kuutioina

Laita kattilaan etikka ja sokeri ja lisää vesi. Kiehauta ja alenna lämpöä ja hauduta 5 minuuttia. Jäähdytä ja lisää loput ainekset.



Maapähkinäkastike - Naam Sa-Te -

2 valkosipulinkynttä murskattuna
4 salottisipulia hienonnettuna
1 sitruunaruohon varren valkoinen osa hienonnettuna
2 tl thai curryjauhetta
1 rkl tamarindisosetta
1 rkl chilitahnaa
160 g suolapähkinöitä murskattuna
3 3/4 dl kookosmaitoa
2 tl ruokosokeria
1 rkl öljyä

Kuumenna öljy pannulla, paista valkosipulia, salottisipulia ja sitruunaruohoa noin minuutin ajan. Lisää curryjauhe ja paista kunnes alkaa tuoksua. Lisää jäljellä olevat ainekset ja keitä hiljalleen, kunnes kastike on sopivan paksuista.

2 kommenttia:

  1. Tässä on yksi lempiruoistani! Balilla tätä tuli syötyä joka päivä :) miten sun maapähkinäkastike onnistui , onko autenttisen makuista? :) täytyy ehdottomasti testata tuota sun ohjetta!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! Itekkin tykkään näistä melko miedoista, mutta mausteisista vartaista. Miun mielestä kastike oli just mukavan makeaa ja aavistuksen tulista sekä pähkinäistä. Rakenteesta sain tarpeeksi paksun kun keittelin kokoon parin minuutin ajan. Kyllä oli lähimpänä thaimaassa syötyä ite tehtyä maapähkinäkastiketta, tykkään. :)

    VastaaPoista