lauantai 17. toukokuuta 2014

Marinoidut possuvartaat - Moo Ping -

Näihin vartaisiin tutustuin Thaimaan matkalla enkä voinut olla kokeilematta niitä itse. Iltaisin ei voinut olla ostamatta herkullisia kana- ja possuvartaita katukeittiöistä, kun olivat vielä niin halpoja.
Ohje näihin löytyi Tyylikkäitä Thaiherkkuja hetkessä - kirjasta. Marinadia tuli aika paljon lihamäärään nähden, mutta laitan ohjeen saman kokoisena kuin se on kirjassakin.



12 varrasta

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
6 korianterinjuurta hienonnettuna (käytin korianterin vartta)
4rkl kalakastiketta
1rkl vaaleaa soijakastiketta
1dl kookoskermaa
1dl öljyä
1 rkl sokeria
½tl hienonnettua valkopippuria
450g vähärasvaista possua ohuina viipaleina

Sekoita kaikki marinadin ainekset ja lisää siihen lihaviipaleet. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

Pujottele jokaiseen varrastikkuun 2 lihapalaa ja grillaa kovalla lämmöllä täysin kypsiksi.



Tein lisäksi dippikastiketta vietnamilaisen kirjan mukaan, mutta se oli aika lirua, eikä maku ollut niin hyvä, että laittaisin ohjetta. Kastikkeeksi laitoinkin sitten jo ennemmin mainitsemaani mangodippiä, oli hyvää! Aion vielä kokeilla sitä kevätkääryleitten kastikkeeksi.
Mutta näitä vartaita kannattaa kokeilla, jos on grillin onnellinen omistaja. Onnistuu varmaan myös uunissa..

Tässä vertaukseksi otos iltamarkkinoilta Thaimaasta

perjantai 16. toukokuuta 2014

Rapeaa kananrintaa ja sitruunaruohoa

Vietnamilaista ruokaa! Jälleen yksinkertaista ja erikoisen herkullista. Ohje on peräisin vietnamilaisen ruoan kirjasta. Opin myös tykkäämään korianterista tämän ruuan myötä. Ennen olen pitänyt sitä vähän saippuaisena, mutta nyt sain lisätä sitä useampaan otteeseen annokseen ja rupesin jo haaveilemaan herkullisesta nuudelikeitosta johon laitan runsaalla kädellä tuoretta korianteria. Löytyyköhän siihen ohje jostain kaapissa olevista kirjoista?



Tarvikkeet

500g kanaa
2 sitruunaruohon vartta
2 punaista chiliä
6 valkosipulinkynttä
3rkl kalakastiketta
1 rkl arrowjuurijauhetta (perunajauhoja käytin)
pippuria 
4rkl öljyä
2 kevätsipulia
100g osterivinokkaita (laitoin 10g kuivattuja mustasieniä ja liotin ne)
1 tl (ruoko)sokeria 
50g paahdettuja cashewpähkinöitä
korianteria













Valmistus
Leikkaa kana ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sitruunaruoho pieneksi. Pilko myös chilit ja valkosipulinkynnet. Sekoita marinadi sitruunaruohosta, chilistä, puolesta määrästä valkosipulia, 2rkl:sta kalakastiketta, perunajauhosta, pippurista ja 3rkl:sta öljyä. Marinoi lihasuikaleita puolisen tuntia.

Silppua sillä välin kevätsipuli ja paahda cashewpähkinät. Pilko (liotetut) sienet.

Kuumenna loppu öljy wokissa, ruskista valkosipuli, lisää joukkoon kana ja paista nopeasti. Lisää sienet loppu kalakastike ja sokeri. Ruskista aineksia vielä parin minuutin ajan kokoajan sekoittaen.

Lisää lopuksi cashewpähkinät. Annostele ja koristele kevätsipulisilpulla ja korianterilla. (NAMI!)

Ruoka nautiskeltiin maukkaan hyvinkeitetyn jasmiiniriisin kanssa. Riisinkeitin on tässä ehdoton apuri.

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Tuliset porsaanlihanuudelit kaffirlimetin lehdillä maustettuna - Gueyteow Pad Kimow -

Tämä thaimaalainen ruoka on tosi maistuvaa! Aineksia tarvitset vain vähän ja itse ruokakin valmistuu tosi nopeasti. Ja maku on juuri niin hyvä kun voi kuvitella, tai jopa parempaa.. Kaffirlimen lehdet tuovat mukavaa raikkautta ruokaan. Käytän itse thaimaasta ostamiani ja kotona kuivattuja kaffirlimen lehtiä.


Ainekset

2 rkl kasviöljyä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tuoretta punaista chiliä hienonnettuna
225g vähärasvaista porssaanlihaa
2rkl kalakastiketta
1rkl tummaa soijakastiketta
1tl (ruoko)sokeria
2 tomaattia paksuina viipaleina
4 kaffirlimetin lehteä ohuina suikaleina
280g riisinuudeleita liotettuna (n. 5min.)
2 kevätsipulia


- Kuumenna öljy wokissa ja paista valkosipuli kullanruskeaksi. Lisää chilit ja sekoita hetki. Lisää ohuiksi lastuiksi leikattu possu ja paista hetken ajan.
- Lisää pannulle kalakastike, tumma soijakastike, sokeri, tomaatit ja kaffirlimetin lehdet kokoajan sekoittaen. Paistele hetki.
- Sekoita joukkoon nuudelit ja paista nopeasti, kunnes ne ovat kokonaan kypsiä. Koristele lopuksi kevätsipulilla.