tiistai 10. kesäkuuta 2014

Täydellinen Panang curry! - Gaeng Panang -

Kuolausvaroitus!!

Tämä on lemppariruokaani, ehkä parasta mitä olen ikinä syönyt. Tähän ihastuin yllätys yllätys: Thaimaassa. Pähkinäinen, sopivan tulinen, maukas, makea, raikas ja hieman kirpeä curry mehevillä kanapaloilla, ei voi olla parempaa. Reissussa ollessani asetin itselleni vaatimuksen, opettelen tekemään yhtä hyvää panangia mitä siellä sain. Söin sitä 2 viikon loman aikana ainakin 4 kertaa. Eikä vaaraa kyllästymisestä.

Kotona aloin etsimään tähän sitä aitoa oikeaa reseptiä, ja useampaa kokeilinkin, mutta ei yhdelläkään kerralla tullut sitä oikeaa panangia. Sen piti olla punertavaa, ei keltaista. Sen piti olla makeaa ja aika paksua ja siinä piti olla vähän öljyä pinnalla. Lopulta päädyin soveltamaan useista ohjeista sellaisen version, joka täyttää kaikki kriteerini. Viimein kolmannella yrityskerralla onnistuin siinä, loihdin eteeni täydellisen panang curryn! Semmoisen, mitä Thaimaassa söin. Tämä on pakko jakaa eteenpäin muillekin, jotka etsivät sitä oikeaa reseptiä. Tämä on siis minun käsitykseni aidosta panang currysta. Tällaisena sitä Thaimaassa söin ja tällaisena sitä tästä eteenpäinkin syön. NAM SLURPSIS!

Ja mikä parasta.. tähän et tarvitse paljonkaan aineksia ja valmistus ei voisi helpompaa olla. Ei mitään syitä, ettet kokeilisi..


Ohje täydelliseen panang curryyn

400 g kanan rintafileitä n.½ cm paksuina lastuina
2 rkl öljyä
3/4 dl Spice up! Panang currytahnaa
3 rkl kuorittuja maapähinöitä paahdettuna ja morttelissa survottuna
5 kuivattua kaffirlimetin lehteä 2 osaan murennettuna
1 rkl ruokosokeria
1½ rkl kalakastiketta
3 dl kookosmaitoa
½ pitkä punainen chili viistosti leikattuna koristeluun



Tässä kaikki mitä tarvitset. 


Sekoita currytahna sekä paahdetut ja murskatut maapähkinät yhdeksi tahnaksi. Kuumenna öljy wokissa ja lisää siihen currytahna-pähkinäseos. Sekoita tahna kunnolla öljyn joukkoon ja paista kunnes tuoksuu.


Lisää kaffirlimetin lehdet ja sekoita hyvin


Laita pannulle 1/3 kookosmaidosta ja sekoita huolellisesti


Keitä hiljalleen muutama minuutti, kunnes rasva nousee pinnalle. Sekoita välillä


Seuraavaksi pannulle kana.


Sekoita kunnolla ja anna kanan saada vähän väriä


Lisää loput kookosmaidosta ja sekoita huolellisesti


Sitten perässä kalakastike..

 .. ja sokeri


Sekoita ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes kastike paksuntuu ja määrä pienenee. Tässä vaiheessa rasva nousee pintaan. Makustele ja nautiskele salaa jo muiden tietämättä..


Laita tarjolle ja koristele chiliviipaleilla. Nautiskele maailman parhaasta ruuasta. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa.


Tältä näytti Thaimaassa tarjoiltu panang curry.

31 kommenttia:

  1. Tää on jotain aivan uskomattoman hyvää!! Olen tehnyt tätä jo yli 10 kertaa. Niin se vaan on, ettei näihin ruokiin ikinä kylläsy!

    VastaaPoista
  2. Kiitos!

    Tähän ei todellakaan voi kyllästyä :P

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. KYLLÄ! KIITOS RESEPTISTÄ, TOIMII!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla että muutkin tykkää tästä :)

      Poista
    2. Kiitos, mukava kuulla että muutkin tykkää tästä :)

      Poista
  5. Löysin jääkaapista tätä tahnaa ja päätin kokeilla. Ihan miettömän hyvää ja helppoa. Nyt vain harmittaa kun en muista että mistä tuon Panang tahnat olin ostanut. Saako sitä ihan S- ja K-kaupoista ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa jos maistuu. Tuota panang tahnaa löytyy ainakin isommista marketeista (prisma ja citymarket) Pienemmistäkin voi katsoa mutta yleensä niissä on vain punaista ja vihreää currytahnaa ja ehkä inkivääritahnaa. Jos menekki on vähän isompi, suosittelen ostamaan jostain etnisestä kaupasta vähän isomman purkin, AroyD on ainakin hyvä merkki. Sitä käytän nykyään itse. :)

      Poista
  6. Tein tätä Vegetarian Butcherin feikkikanan kanssa, toimii! Kiitos maukkaasta ja selkeästä ohjeesta. Piti aiheesta tehdä juttu omaankin blogiin... ;) http://www.dairytales.fi/keittiokikkailut-taydellinen-panang-curry-huijauskanalla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, näihinhän voi yleensä lisätä just haluamaansa protriinia :) Hyvä kun maistui

      Poista
  7. Onko mitat varmasti oikein tuon tahnan suhteen? Tuli ihan sietämättömän suolaista, vaikka normaalisti käytän aika reippaasti suolaa muissakin ruoissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mikä omassa kokkauksessa meni pieleen, mutta ruoka oli uskomattoman tulista ja suolaista. Annan vielä toisen mahdollisuuden ja ensi kerralla laitan tahnaa puolet ja maistan.

      Poista
  8. Tulee vielä parempaa kun ostaa etnisestä ruokakaupasta takuuvarmasti thaimaalaista currytahnaa jä käyttää sitä. Mae Ploy ja Cock Brand on hyviä, mä käytän niitä.

    VastaaPoista
  9. Sanoisin että kalakastikkeen mitat on runsaasti yläkanttiin. Aivan törkeän suolasta tulee... Maks puol rkl tai sitten toi 1 1/2 pitäis olla teelusikallisia. Muuten tosi jees! Toimii ilman pähkinääkin (vaimo allerginen)

    VastaaPoista
  10. Tättä pitää kokeilla. Ja pieni vinkki testattavaksi: pyöritele kanasuikaleet ensin maissitärkkelyksessä (2-3rkl/400g) ja paistaa öljyssä ennen kastikkeen tekoa ja siirtää syrjään odottamaan. Kun kastike valmis lisää kanat sekaan.

    VastaaPoista
  11. Hyvää oli! Tämmönen kokemattomampikin kokkailija onnistu!! :D

    VastaaPoista
  12. Aivan taivaallisen hyvää! Muutaman kerran tätä jo kokkaillu eikä kyllästy. Viimeksi kokeilin tehdä tätä kasvisversiona soijasuikaleista, ja todella hyvää tuli siitäkin. Muuten samalla ohjeella, mutta kanantilalla suolavedessä keitetty soija. Suosittelen molempia versioita. :)

    VastaaPoista
  13. Täytyipä tulla lisäämään omat kiitokset mainiosta reseptistä! Olen tätä nyt jo viitisen kertaa kokkaillut eikä kyllästy. Kerran kokeilin myös tehdä soijasuijakaleista ja maukasta tuli siitäkin, sopii siis myös vege reseptiksi!

    VastaaPoista
  14. 3/4 dl Spice up! Panang currytahnaa on ihan liikaa, tulee hyvin suolaista. Purkki neuvoo laittamaan 2 rkl 4 dl kookosmaitoa kohden, eli ehkä 2 rkl olisi hyvä tähänkin ohjeeseen.

    VastaaPoista
  15. Samaa mieltä yllä olevan kanssa...harmittaa että laitoin niin paljon currytahnaa, kun järki sanoo,että on IHAN liikaa. Kamalan tulista! Hitsit. Miten kukaan muu ei kommentoinut?? Meni lauantain dinneri pilalle, eikä oikein uponnut lapsille heh, vaikka niin thaikkuruoasta tykkkäävät. Vielä päälle chiliä???!!! Omg. Harmillisesti ohje tulee kärkeen, kun hakee ko ruokaa.... 😕

    VastaaPoista
  16. Tein muuten ohjeen mukaan mutta Panang-currytahnaa ei löytynyt koko kaupungista, ja thaimarketin omistaja suositteli korvaajaksi punaista thai currytahnaa. Hyvää se näinkin on mutta kokeilen vielä joskus oikealla panang-tahnalla.

    VastaaPoista
  17. Reseptin mukaan ja aivan täydellistä! Tehty nyt jo noin kymmenen kertaa. 5/5 vaikkei maistu salami

    VastaaPoista
  18. Olen nyt kokeillut tätä reseptia kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla joku menee pieleen. Kun on lisätty 1/3 kookosmaidosta, currytahnaseos vain imee kaiken kookosmaidon, eikä seos muutu kastikkeeksi vaan pysyy tahnaklimppeinä. Rasvakaan ei nouse pintaan. Lopputulos on myöskin aivan sietämättömän suolainen. Mitäköhän pitäisi tehdä toisin?

    VastaaPoista
  19. Samoja kmmentteja kuin monilla. Suolaisuus lyö yli ja osalla ruokailijoista myös chilin määrä. Toisaalta makeutta ei mielestäni olltu tarpeeksi. Rasva ei noussut pinnalle missään vaiheessa. Johtuuko riittämättömästä lämpötilasta?

    VastaaPoista
  20. Hyvä resepti. Mielenkiintoista olisi tietää että onko kukaan koskaan syönyt Thaimaassa panang kanaa missä on maapähkinää🤔. Itselleni ei ole koskaan tullut tällaista eteen.

    VastaaPoista
  21. Ei missään nimessä 3/4 dl panang tahnaa
    :-D 2tl-1rkl on tarpeeksi.

    VastaaPoista
  22. Tehnyt jo kymmeniä kertoja, käytän siitä tahnapurkista noin 2/3 ja ei oo liian suolanen tai tulinen. Ihme länkyttäjiä :D paras panang curry resepti tähän mennessä!

    VastaaPoista
  23. Todella hyvää! Taas uusi erä tulossa.

    VastaaPoista
  24. Itse laitan panang currytahnaa 2 rl, kalakastiketta 1 rl ja ruokosokeria kukkurallinen rl niin tulee hyvää, muuten ohjeen mukaan

    VastaaPoista
  25. Kommenttien ja oman kokemuksen perusteella reseptin alkuperäinen kirjoittaja käyttää eri Panang-tahnaa kuin tänä päivänä saatavana oleva Spice Upin purkki. Ohjeen mukaan tähän pitäisi laittaa 2(!) kokonaista 100g purkillista ja heti epäilin vikaa. Suosittelisin tarkistamaan mittasuhteet ja määrät.

    VastaaPoista
  26. Toimii myös 2024. Ihan pirun hyvää! Ja täysin alkuperäisen ohjeen mukaan.

    VastaaPoista